Metedron narkotikaklassas

STOCKHOLM Nätdrogen metedron var i torsdags uppe på regeringens ärendelista för klassning som narkotika. Drogen som krävt minst två unga liv blir nu helt förbjuden att hantera sedan beslutet träder i kraft 9 december.

Regeringen har fått klartecken av EU för att skyndsamt kunna klassa drogen som fått spridning bland ungdomar och anses farlig. Kroppstemperatur kan stiga okontrollerat och dödsfall har inträffat. Två pojkar avled i somras i Mellansverige efter att han prövat metedron (methedrone).

Den syntetiska drogen (bk-PMMA, eller mer korrekt 1-(4-metoxifenyl)-2-(metylamino) propan-1-on) liknar ecstasy. Den har särskilt sålts via internet och nu förmodas näthandlarna försöka sälja slut lagren före beslutet om narkotikaklassning träder i kraft.

– Det är beklagligt, men formellt blir det förbjudet att hantera metedron först efter att narkotikaklassningen träder i kraft, säger Helena Rosén, departementssekreterare på socialdepartementet, till Drugnews.

Vid hantering av metedron kan därefter straff upp till tio års fängelse utdömas.
Senare år har en ström av nya droger strömmat ut på missbruksmarknaden. Om en drog klassas, så kan några molekyler ändras och därmed bli möjliga att legalt fortsätta sälja. I maj narkotikaklassades drogen mefedron, medan metedron kunde fortsätta spridas till stor förtret för rättsmyndigheter.

Regeringen överväger därför att föreslå att polis och tull i framtiden ska kunna skyddsomhänderta misstänkta drogpreparat i förväg för att kunna utreda och förbereda klassning som narkotika eller hälsofarlig vara.

• Fotnot: “Jag får skotta mig fram till bilen varje dag eftersom det förekommer så otroligt mycket mephedrone ute på gatorna idag“, skrev nyligen en person på ett nätforum.

Etiketter:

Annonser