USA åtalar inte för medicinsk marijuana

WASHINGTON Använd inte rättsresurser till att jaga patienter och marijuana-dispensärer! Det är budskapet i de nya direktiv som Obama-administrationen sänt ut till federala åklagare i de 14 delstater där marijuana som medicin tillåts.

De nya riktlinjerna sändes ut i måndags i av USA:s justitiedepartement och är en ny strategi om de hundratals omdiskuterade cannabis-ställen som poppat upp och lockar patienter som med olika diagnoser försöker lindra sina smärtor. Flera har öppnat utan att inväntat godkännande, mycket pengar är i omlopp och det har tidvis varit stökigt kring dispensärer.

Men federala åklagarna uppmanas nu att använda resurser klokt och inte försöka åtala personer eller dispensärer som följer aktuella delstaters lagar. Samtidigt uppmanas de att fortsätta driva fallen mot de som använder marijuanahanteringen som täckmantel för illegal verksamhet.

Både federala polisen och åklagare uppmanas i skrivelsen att hålla ögonen efter marijuana-mål där våld, olaglig användning av vapen, försäljning av cannabis till minderåriga, penningtvätt och koppling till kriminella företag.

– Det är inte prioriterat att använda federala resurser för att åtala patienter med allvarlig sjukdom eller deras vårdgivare som följer delstaters lagar om medicinsk marijuana. Men vi kommer inte att tolerera att narkotikasmugglare gömmer sig bakom påståenden om att följa lagarna för att maskera sina illegala aktiviteter, sade justitieminister Eric H. Holder Jr i ett uttalande citerat av Washington Post.

Amerikanska justitiedepartementets agerande i frågan är det senaste i en rad förändringar av president Barack Obama att ta fram en ny narkotikastrategi. Där ingår en översyn av drogprevention, fängelsestraff, rättsfrågor och hur missbruksvården kan förbättras.

• De delstater där medicinsk marijuana-bruk idag tillåts är Alaska, Kalifornien, Colorado, Hawaii, Maine, Maryland, Michigan, Montana, Nevada, New Mexico, Oregon, Rhode Island, Vermont och Washington.

• Fotnot: Läs nya riktlinjerna om utredning och åtal om medicinsk marijuana.

Etiketter:

Annonser