Åldergräns för energidryck i fler butiker

STOCKHOLM Även Axfood inför på eget initiativ åldersgräns på 15 år för inköp av energidrycker i butikskedjorna Willys, Hemköp och PrisXtra. Men generella föreskrifter efterlyses.

Axfoods presschef Ingmar Kroon meddelade i torsdags att deras helägda kedjor snarast inför åldersgräns och uppmanar associerade butiker att följa beslutet. Men företaget anser att det hade varit bra med generella föreskrifter om åldersgräns.

För en månad sedan började Pressbyrån och 7-Eleven-butikerna åldergräns för energidrycker. Även lokala butiker har infört säljstopp till tonåringar efter uppvaktning av skolor och föräldraföreningar.

Detta sedan tonåringar runt landet som druckit blivit “spattiga“, oroliga och fått koncentrationssvårigheter. Det finns även misstankar om dödsfall av energidryck i kombination med alkohol.

Miljöpartiets Gunvor G Ericsson har nyligen i en interpellation i riksdagen till folkhälsoministern frågat om regeringen avser införa åldersgräns för energidrycker och särskilt koncentrerade s.k. shots. Hon anser att det inte är förenligt med folkhälsomålet om säkra produkter att dessa får säljas till alla oavsett ålder.

• Energidrycker med höga halter av uppiggande medel, bland annat koffein och taurin, kan ha biverkningar, särskilt i kombination med alkohol. Stora doser kan medföra hjärtklappning, svårighet med koncentration och kramper.

Etiketter:

Annonser