Nya knarkbeslag i Mexiko och Colombia

BOGOTA/MEXICO CITY Colombia och Mexiko har haft flera framgångar i drogbekämpning i veckan. Beslag av nära 2,9 ton kokain i Colombia, smugglare satte eld på sitt fartyg och hoppade i Stilla havet och i Mexiko har ytterligare tre metamfetamin-fabriker förstörts.

Både Mexiko och Colombia får omfattande stöd av USA för att bekämpa drogtrafiken norrut och ligorna i sina respektive länder. Militära förband och speciella polisstyrkor har i allt större utsträckning satts in för att hejda den narkotikaflod som svämmar in i det amerikanska samhället.

I torsdags rapporterade nyhetsbyrån Reuters om tre betydande framgångar i det pågående knarkkriget i Mexiko och Colombia emot kartellerna.

– I linje med regeringens strategi att gå i regelrätt krig mot kriminella gäng och speciellt mot narkotikasmugglare, har vi under de senaste timmarna i en operation i djungeln kunnat beslagta 2 885 kg kokain, sade chefen för colombianska polisen, general Rafael Parra, till Reuters.

Samtidigt i Stilla havet, 70 mil utanför Mexikos kust, satte fyra knarksmugglare sitt fartyg i brand när de upptäcktes av den mexikanska marinen. De kastade kokainlasten i havet och slängde sig sedan i vattnet. Marinsoldater räddade de fyra och bärgade 500 kilo kokain ur havet. En händelse som filmades .

I ytterligare en aktion, denna gång av reguljära mexikanska armén, så slogs tre stora metamfetamin-fabriker ut i otillgängliga bergstrakter. Hittills i år har militären förstört sammanlagt 60 tillverkningsställen för narkotika i Mexiko.

Etiketter:

Annonser