Samband billig alkohol och ungdomsfylla

LIVERPOOL En stor studie av nära 10 000 brittiska tonåringar visar att billig och illegal alkohol är starkt knutet till skadligt drickande. Men också, lite förvånande, att de som fått alkohol av sina föräldrar var mindre inblandade i våld.

En forskargrupp från Liverpool John Moores University and Trading Standards har kartlagt 9 833 brittiska 15-16 åringars alkoholvanor – konsumtionsmönster, alkoholsorter, vart de dricker, hur de får tag på alkoholen och hur eventuella skador hos de unga har uppstått.

Följder såsom oönskad sex, hamnat i våldsituationer, druckit på allmänna platser och glömt vad de varit med om i fyllan, har en oproportionerligt stor andel av de unga varit med om.

– För unga som dricker har vi inte funnit några som helst alkoholvanor där de inte har utsatts för någon risk av sitt drickande. Att få alkohol av föräldrarna avlägsnade inte riskerna av skador även om risken för skador sjönk något, säger studiens ledare Mark Bellis i en kommentar i studien som publiceras i BMC Public Health.

19,9 procent av de unga som fått alkohol av sina föräldrar hade varit inblandade i våldshändelser när de var fulla, medan de som fått alkohol på annat sätt hade 35,9 procent varit inblandade i våld.

Forskarna fann att våldsamheter uppstod oftare, liksom oönskad sex och när de drack på offentliga platser, då de unga drack billigare sorters alkohol. Speciellt cider associerades med supande i exempelvis parker. En annan dryck bland unga är så kallad alkoläsk, men den associerades inte lika mycket med ökad risk för ovan nämnda skador. Troligen beroende av alkoläskens högre pris, unga hade inte råd att berusa sig på den drycken.

• Svenska studier har visat att ungdomar som bjuds på alkohol av sina föräldrar också dricker betydligt mer utanför hemmet, jämfört med andra jämnåriga.

Etiketter:

Annonser