Ryssland oroat över ökade drogproblem

MOSKVA/KABUL De senaste åtta åren har produktionen av heroin 40-faldigats i Afghanistan. Nu kräver Ryssland samarbete på bred front för att slå ut opium- och cannabisproduktionen. Och på hemmaplan ska ryska skolbarn drogtestas.

Ryssland är ett av de länder som drabbats allra hårdast av narkotikamissbruk under senare år. Drogexperter beräknar att uppåt 2,5 miljoner ryssar använder narkotika.
Droger som särskilt smugglas från Afghanistan för försäljning i ryska städer. Stora partier av heroin, opium och cannabis hamnar sedan också i Europa.

Ryska presidenten Dmitri Medvedev varnar för att missbruket blivit ett hot mot den nationella säkerheten. På hemmaplan har Ryssland nu beslutat att tonåringar vid ordinarie skolläkarebesök ska drogtestas.

Och globalt kräver Ryssland för internationella åtgärder för att snabbt slå ut opiumproduktionen i Afghanistan.

Vid G8-mötet i Rom i september begärde det ryska parlamentets talman Boris Gryzlov att man bör förmå FN i de internationella styrkornas mandat i Afghanistan även inkludera att de ska förstöra opium- och cannabisodlingar, såväl som hela drogproduktionens infrastuktur där.

Nyligen begärde Rysslands drogpolitiskt högsta ansvarige, Viktor Ivanov, vid ett möte med amerikanska kollegor att opiumodlingarna ska flygbesprutas. Det ryska initiativet hyllades av amerikanska kollegor. Båda länderna har mycket att vinna på ett samarbete om erfarenhetsutbyte och koordinerade aktiva åtgärder, ansåg USA:s talesman Ian Kelly, enligt ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

– Som ett första steg i avtalet om samarbete mellan Rysslands Federala drogkontrollbyrå och USA:s International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL), vill vi nu byta ett drogbibliotek bestående av 175 olika märken eller sorter av afghanskt narkotika. I utbyte vill vi ha data om de 50 största drogbaronerna, säger Viktor Ivanov till RIA Novosti.

• Afghanistan står för 93 procent av den illegala opiumproduktionen i världen. De senaste åtta åren har omkring 44 200 ton opiater producerats i landet, dessutom rekordvolymer av marijuana och hasch som produceras, enligt Ryssland.

Etiketter:

Annonser