Hälften slutade knarka på ett halvår

LONDON Efter sex månader i behandlingsprogrammet hade 42 procent av heroinisterna och 57 procent av användarna av kokain eller crack slutat missbruka, visar en ny brittisk studie. Resultaten intresserar den amerikanska regeringen.

Av 1 000 engelsmän i åldrarna 15–64 år är åtta heroinister och fem missbrukar kokain/crack. Metadon är vanligaste opiatsubstitutet för att få heroinisterna att sluta injicera och psykosocial terapi är bästa botmedlet för kokainisterna. Det framgår i en studie som publiceras i medicintidskriften Lancet.

Men experter som kommenterat studien menar att behandlingen måste fortsättas, annars är risken för återfall överhängande.

Forskare följde drygt 14 600 patienter över hela Storbritannien som antingen missbrukade heroin, kokain eller båda drogerna. Heroinisterna fick behandling med metadon under minst sex månader under 2008. Några av dessa patienter fick också psykosocial terapi. Eftersom det inte finns något ersättningsmedel för kokain fick de missbrukarna enbart psykologisk terapi.

Efter ett halvår uppgav 42 procent av heroinisterna och 57 procent av kokainisterna at de hade slutat missbruka. Cirka hälften av blandmissbrukarna hade slutat.

Studien som finansierats av the Britains National Treatment Agency for Substance Misuse visar att kostnaden för behandlingen är upp till 5 000 pund per person och år.

I en kommentar till studien säger Thomas McLellan, psykiatriker och vd på amerikanska regeringens narkotikakontor, ONDC:
– Missbruk ska helst ses som en kronisk sjukdom, det finns inget bot men vi kan hantera det. Men missbrukarna behöver ständig omsorg.

McLellan menar vidare, enligt nyhetsbyrån AP, att studien visar att den brittiska behandlingsmodellen är överlägsen liknande försök som gjorts i USA, där man främst fokuserat på den akuta avgiftningsperioden. En fortgående behandling skulle sänka sjukvårdens och de sociala kostnaderna för missbruksvården. Dessutom skulle samhället spara genom minskad kriminalitet och ökad produktivitet.

Etiketter:

Annonser