Ravepolisen får tillträde till MTV-galan

2000-11-13 15:25 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Efter ingripande från länspolisledningen i Stockholm kommer narkotikapoliser och ravekommissionen att få tillträde till MTV-galan i Globen på torsdag. Söderortspolisen som är närmast ansvarig för bevakningen av musikevenemanget tackade först nej till assistans.

På måndagen hade länspolismästare Gunno Gunnmo ett samtal med länskriminalens ledning och man beslutade att det ska genomföras extra insatser mot eventuella narkotikabrott i samband med galan dit minst 9 000 besökare och många världsartister kommer.
”Vi vill göra klart att vi betraktar denna gala som vilken annan rockgala som helst och kommer att arbeta därefter, nämligen med att beivra narkotikamissbruk, främst bland ungdomar”, säger Leif Jennekvist, chef för länskriminalen i Stockholm, i ett pressmeddelande.
Drogkontrollen kommer – enligt Jennekvist – bland annat bestå i spaning mot särskilda objekt och att ingripa mot ungdomar som misstänks vara påverkade. Specialutbildade s k ravepoliser kommer bland andra att användas.
Tullen har redan tidigare uppgett att man ska skärpa gränskontrollen vid bland annat Arlanda inför galan.

Det är fortfarande Söderortspolisen som håller i ansvaret för bevakningen i Globen.
”Självklart kommer nu ravepolisen och andra att få tillträde till arenan, men de kommer att stå under vår ledning och vi ska informera dem om hur man jobbar där. Vi anser fortfarande att vi hade klarat att sköta insatsen själva”, säger Bruno Järlestad, informationsansvarig hos Söderortspolisen, till DrugNews.
Han säger att 80 procent av platserna vid galan Globen är reserverade för sponsorer, ”kostymfolk”, medan 2 500 biljetter fördelats av MTV London. Därför vill Järlestad använda ravepolisen även vid en ungdomskonsert i Fryshuset samma kväll.
Järlestad menar att inte det var för att undvika eventuella skandaler som man först tackade nej till Citypolisen och ravekommissionens erbjudande.
”Däremot är det under min värdighet att gå ut och kalla hela världseliten av artister för knarkande idioter”, säger Järlestad.

Söderortspolisens polismästare Carl-Lennart Nilsson avböjer att kommentera frågan.

Läs mer i DrugNews:
Ingen drogkontroll vid MTV-galan i Globen

Etiketter:

Annonser