Unga i Åkersberga fast för knarkbrott

ÅKERSBERGA Sedan början av september har 36 ungdomar mellan 14 och 20 år åkt fast för narkotikabrott i Åkersberga, nordost om Stockholm. Polisen räknar med att ytterligare unga kommer förhöras i utredningen.

Några av dem är också misstänkta för överlåtelse och försäljning av cannabis, till kamrater. Länskriminalpolisen har tillsammans med närpolisen i Åkersberga och spaningsroteln i Roslagen planerat insatsen sedan i början av september.

Anledningen till narkotikautredningen är att polisens ungdomssektion i somras kontrollerade fyra ungdomar. Vid visitation och senare husundersökning fann polisen narkotika. I två av ungdomarnas mobiltelefoner fanns ett stort antal sms-meddelanden med anknytning till narkotika.

Under utredningen kunde först 25 ungdomar knytas till olika narkotikabrott. Därefter har ytterligare ungdomar identifierats och förhörts. Flera unga kommer höras under hösten då utredningen ännu inte är avslutad.

Polisen har gått försiktigt fram och arbetat efter den så kallade Linköpingsmodellen, vilken innebär att polis har besökt ungdomar samt deras föräldrar i hemmen.

Barnen och föräldrarna har sedan fått följa med till närpolisstationen där urinprov och kroppsbesiktningar genomförts. Personal från sociala myndigheter har där funnits på plats för samtal med de unga och deras föräldrar.

• Under utredningen har även framkommit att några ungdomar har missbrukat frön från växten spikklubba (Datura Stramonium), fröna sväljs och ger ett rus med hallucinationer. Några ungdomar har också förts till sjukhus för vård.

Etiketter:

Annonser