Högre tobaksskatt kan rädda miljontals liv

TORONTO Tredubblade tobaksskatter, skärpta lagar och ökad information skulle kunna rädda 115 miljoner människoliv från tobaksdöden de närmaste decennierna. Den slutsatsen drar forskare i Kanada.

Årligen avlider 5 – 6 miljoner människor i världen på grund av rökning. En tredjedel av alla dödsfall i cancer är tobaksrelaterade för män i medelåldern, och sex procent av dessa dödsfall bland kvinnor.

Forskare vid centret för global hälsoforskning vid St Michales Hospital vid universitet i Toronto har analyserat tobaksanvändning och påföljande skador i världen, rapporterar Tobaksfakta.

De har undersökt länder som lyckats minska rökningen mer än andra och kommer fram till att tobaksskatter är mycket effektiva. Medan rökning minskar i rika länder så ökar den i många medel- och låginkomstländer. Höjda tobakspriser kan ha dubbelt hejdande effekt på rökning i fattiga länder, menar forskarna.

Dagens nivå av tobakskonsumtion kommer att leda till omkring 450 miljoner ytterligare dödsfall före mitten av detta sekel. Men genom att trefaldiga skattenivån globalt skulle cigarettpriserna öka cirka 70 procent och i förlängningen kunna rädda minst 115 miljoner liv före år 2050.

Forskarna understryker att skattehöjningar bör kompletteras med skärpta tobakslagar och mer information.

• Studien presenteras i tidskriften Nature Reviews Cancer (9,655-664, september 2009).

Etiketter:

Annonser