”Gårdsförsäljning äventyrar Systemet”

STOCKHOLM Enligt riksdagens utredningstjänst ger EU:s regler inte stöd för så kallad gårdsförsäljning av alkohol i Sverige. Om riksdagen beslutar om ett undantag skulle Systembolagets monopol troligen äventyras.

Den analysen gör utredningstjänsten som på fråga av Egon Frid, riksdagsledamot (V) och ordförande i riksdagens nykterhetsgrupp, undersökt rättsläget och riskerna med gårdsförsäljning. Ett undantag från Systembolagets monopol skulle slutligen avgöras av EU:s domstol.

Även ett svar från ansvarige konkurrenskommissionär Neelie Kroes till EU-parlamentariker Christofer Fjellner (M) i våras som Fjellner tolkade som att gårdsförsäljning vore möjligt enligt EG-rätten har granskats. Riksdagens utredningstjänst, RUT, stöder inte uttydningen, då kommissionärens svar inte var tillräckligt uttömmande.

När Systembolagets detaljhandelsmonopol fick godkänt av EG-domstolen i Franzénmålet var ett bärande att det vilar på folkhälsoargument, alltså att en restriktiv alkoholpolitik är ett allmänintresse som kan motivera begränsningar i den fria rörligheten.

Men att själv göra undantag från detta monopol av näringspolitiska skäl för gårdsförsäljning – exempelvis ökad turism och sysselsättning på landsbygden – skulle vara att frångå tidigare motivering. Och sända motsägelsefulla signaler till EU.

– Mot bakgrund av slutsatserna från RUT tycker jag och Vänsterpartiet att det finns starka skäl för bedömningen att införandet av gårdsförsäljning av viner i Sverige skulle kunna vara ett direkt hot mot Systembolagets monopol, säger Egon Frid.

– Det är den svenska folkhälsopolitiken som ger oss rätten att ha kvar försäljningsmonopolet genom Systembolaget. Gör vi undantag från monopolet tror vi inte längre själva på folkhälsoaspekten och svensk folkhälsopolitik då Sverige bidrar till en ökad försäljning och konsumtion av alkohol, fortsätter han.

Och om någon lokal vinbonde på kontinenten – eller någon annan – skulle klaga på att svensk gårdsförsäljning diskriminerar hans produkter, så skulle EU-maskineriet dra igång.
– Då är det inte vad en kommissionär säger som avgör, utan hur EU:s domstol tolkar reglerna. Det skulle kunna leda till att vi förlorar vårt sista alkoholmonopol, säger Egon Frid till Drugnews.

Frågan om gårdsförsäljning är hetRegeringen är splittrad och det är oklart om frågan kommer att ingå i en kommande proposition om alkohollagen. Centern och Moderaterna är förespråkare för gårds-försäljning av lokalt tillverkad alkohol. Medan Folkpartiet och Kristdemokraterna är emot.

I en kommande gemensam motion yrkar några riksdagsledamöter från Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna avslag för gårdsförsäljning av alkohol.

• Fotnot: Finland har både monopol och gårdsförsäljning av alkohol. Skriftväxling pågår med EU-kommissionen, men frågan har ännu inte prövats.

Etiketter:

Annonser