Tonåringar i Nordirland knarkar mest

BELFAST Ungdomar i Nordirland är mest benägna i EU att experimentera med droger. 45 procent av alla unga under 18 år har testat cannabis och vart tionde barn under 12 år har provat drogen. Detta enligt en ny studie utförd av forskare vid Queens University i Belfast.

4 000 elever i 43 skolor i Belfast och två andra städer deltog i studien.

– Resultaten av studien belyser nödvändigheten att informera ungdomarna om vilka risker de löper när de experimenterar med droger, säger studiens ledare Patrick McCrystal, vid Queens universitetet, till BBC.

Vidare fann studien att en av tio av tonåringarna som provat cannabis tidigt, redan när de var 16 år, hade adopterat en livsstil där droger är inkluderade.

– De fynd vi gjort i studien om sambandet mellan cannabis och senare användande av tyngre droger är viktiga eftersom studien visar att cannabis är inkörsporten, menar Patrick McCrystal.

I så gott som samtliga observerade fynd är cannabis den drog som först används av ungdomar och nästan alla av dem som använder kokain och ecstasy använder också cannabis. Nivån av ungdomar i Nordirland, som använder cannabis, är högst i hela EU.

Forskare från hela Europa samlades på Queens universitetet denna vecka för att delta i den 20:e återkommande konferensen av the European Society for Social Drug Research, där den nordirländska rapporten presenterades.

Etiketter:

Annonser