Statliga haschbutiker i Köpenhamn?

KÖPENHAMN Ett 40-tal statliga haschbutiker i Köpenhamn ska slå undan benen för den illegala narkotikamarknaden. En sådan modell för ett treårsförsök har tagits fram och uppges ha politisk majoritet i Rådhuset.

Den danska huvudstaden är sedan länge utsatt för våldsamma strider mellan gäng som slåss om haschförsäljningen. Mc-ligor och invandrargäng beskjuter varandra och befolkningen har hamnat i kläm.

I våras fick tjänstemän i Köpenhamns kommun i uppdrag att ta fram förslag hur illegala haschmarknaden som beräknas värd uppåt 1,5 miljard kronor ska kunna undermineras.

Den modell som nu föreslås presenteras går ut på att legalisera hasch i huvudstaden och sälja den i särskilda caféer och butiker, enligt holländskt mönster. Förhoppningen är att ta över två tredjedelar av cannabishandeln, och kunna ge en vinst på uppåt en halv miljard danska kronor, rapporterar Politiken och nyhetsbyrån Ritzau.

Narkotikan skulle under försöket komma från legala odlingar i Danmark eller utlandet. Och för att undvika knarkturism skulle butikerna endast få sälja till huvudstadens invånare. De statliga butikerna skulle även informera om risker med droger och hänvisa den som önskar till behandling.

Att försöket innebär legalisering av cannabis ser konstruktörerna inte som något problem. Man hänvisar till Holland där särskilda privata butiker länge sålt cannabis och att missbruket skulle vara lägre där än i Danmark.

En kontrollerad statlig försäljning för att lägga krokben på ligorna har stöd av en majoritet av politikerna i det av socialdemokraterna styrda Köpenhamn. Men inte av moderpartier i Folketinget, som slutligen ska ta ställning då modellen kräver en lagändring.

En socialdemokratisk talesman säger att förslaget är naivt och kommer att stoppas. Danska läkarförbundet har tidigare avfärdat förslag om avkriminalisering av cannabis.

• COFFEE-SHOP-systemet i Holland är ifrågasatt och ses nu över. Drogturism och bråk kring butiker vid gränsområden kritiseras av grannländer. Förslag om “drogpass“ och endast få sälja till lokala invånare diskuteras. Vården har noterat alltfler cannabisrelaterade besök.

Etiketter:

Annonser