Förslag om sjöfyllerigräns i höst

STOCKHOLM Regeringen kommer att lägga förslag om en fast gräns för onykterhet till sjöss, på samma sätt som det finns i trafiken. Det är dock inte klart på vilken nivå gränsen sätt och vilka undantag som kommer att finnas.

En fast gräns för sjöfylleri har diskuterats under många år. Redan idag finns det en gräns för grovt sjöfylleri på 1 promille, men det har inte funnits någon gräns för sjöfylleri. Det betyder att det inte räckt med ett blodprov för att bevisa att någon varit för påverkad av alkohol för att framföra en båt.

Tidigare har Moderaterna varit emot en fast gräns för sjöfylleri, men nu är regeringen, enligt Sveriges Radios Ekoredaktion Sveriges Radios Ekoredaktion, överens om att inför en promillegräns också för sjöfylleri och ett lagförslag kommer att presenteras senare i höst.

Det är dock inte klart vad den nya gränsen blir, även om det talas om 0,2 promille. Det är inte heller klart om det ska finnas några undantag, men riksdagsledamoten Johan Pehrsson säger att det för Folkpartiet är viktigt att det ska finnas undantag, till exempel för kanoter och andra mindre båtar.

Etiketter:

Annonser