Expertmöte om att minska alkoholskador

STOCKHOLM Kommande vecka samlas beslutsfattare och alkoholexperter från Europa och övriga världen i Stockholm. Syftet är att stödja en långsiktig strategi att minska alkoholrelaterade skador.

– Även om EU efter långa diskussioner har antagit en alkoholstrategi, så gäller det att utveckla arbetet. Annars är risken stor att det tynar bort, säger Maria Renström, ämnesråd och alkoholexpert på Socialdepartementet, till Drugnews.

Hon var med och tog fram den strategi som antogs 2006 och som initierades under förra svenska EU-ordförandeskapet 2001. Alkoholproblem har börjat dryftas mer inom EU, men det dricks ändå mest här i hela världen. Alkohol som folkhälsohot eller en kulturell jordbruksvara?, är en fortsatt diskussion.

Närmare 500 personer från hela EU väntas hit måndag och tisdag, varav 225 delegater. Allt från hälsoministrar, tjänstemän och forskare till fotfolk som är verksamma i nätverk om alkoholfrågor. Både nykterhetsrörelsen och alkoholbranschen finns där.

Hur den nuvarande alkoholstrategin för att minska skadorna fungerar ska utvärderas. Rapporter läggs fram om alkoholens risker för det ofödda barnet, unga och äldre personer. Och studier om hur alkoholreklam påverkar unga till tidigare debuter och högre konsumtion ska presenteras.
Även köpkraftens betydelse ska lyftas fram, alkohol har över tid blivit billigare i de flesta EU-länder.

Tvådagarsmötet arrangeras av svenska ordförandeskapet i samarbete med EU-kommissionens direktorat för hälso- och konsumtentfrågor, DG Sanco. Dess generaldirektör Robert Madelin medverkar under mötet, liksom folkhälsominister Maria Larsson.

Folkrörelser har inbjudits att arrangera utställningar och egna seminarier i anslutning till expertmötet på Norra Latin i Stockholm.
– Ett utmärkt tillfälle att lyfta våra frågor och bjuda in delegater till samtal. Det är viktigt att slå fast att alkohol inte är någon vanlig vara, säger Susanna Odin, ansvarig för EU-frågor på IOGT-NTO, till Drugnews.

• WHO-möte. Redan dagen efter EU:s expertmöte så arrangeras även ett forskarmöte i Stockholm tillsammans med Världshälsoorganisationen om alkohol. Då ska bland annat en färsk rapport om alkoholens kostnader för sjukdomar och andra skador presenteras. Det är en del i det pågående arbetet att ta fram en global alkoholstrategi.

Etiketter:

Annonser