Alkoholmått förvirrar unga britter

ABERDEEN Unga britter är ovetande om att de faller under myndigheternas riskzons klassificering vad gäller deras konsumtion av alkohol. En studie av 325 studenters alkoholvanor visar att 59 procent av dem inte såg sig själva som överkonsumenter, trots att de låg över gränsen.

325 brittiska studenter fick besvara ett frågeformulär som testade deras förståelse av de alkoholguider som ges ut av myndigheterna. Resultaten visar att ungdomarna överskattar vad guiderna menar vara ett riskabelt alkoholintag.

Myndighetens guide för riskzonen ligger vid åtta enheter alkohol för män och sex för kvinnor. Studenternas uppskattning av tröskeln för farligt alkoholintag, så kallad “binge drinking“, ligger vid 12 enheter för män och nio för kvinnor. Med utgång från denna uppskattning ansåg sig 59 procent av deltagarna inte vara i riskzonen, rapporterar Medical News.

Medvetenheten om att vissa alkoholnivåer kan anses skadliga har ökat, särskilt bland ungdomar. Regeringen har investerat i flera olika kampanjer för att upplysa ungdomar om vilka nivåer som är ofarliga, så de ska kunna hålla en säker nivå i sitt drickande.

– Men resultaten av denna undersökning visar att upplysningen i kampanjerna inte tagits emot korrekt. Vi måste nu ompröva vår kommunikation med ungdomar om rekommendationer för säkra alkoholnivåer, så de kan ta till sig informationen på korrekt sätt, säger en av studiens författare, Richard Cooke i en kommentar.

Studien som utfördes av Richard Cooke och Falko Sniehotta vid University of Aberdeen presenterades vid British Psychological Societys årliga konferens nyligen.

Etiketter:

Annonser