Missbruksgen funnen hos kvinnor

NEW HAVEN Amerikanska forskare har identifierat en gen som associeras med flera drogberoenden hos kvinnor med europeisk härkomst. Upptäckten kan leda till nya preventions- och behandlingsstrategier mot missbruk, men också specifika läkemedel.

Forskarna vid universiteten Yale och Princeton använde insamlade data från omfattande genstudier och fann en signifikant koppling mellan en gen på kromosom 11, som kallas PKNOX2, och multipla drogberoenden hos vita kvinnor. Såsom av drogerna alkohol, nikotin, kokain, opiater m fl.

Kvinnor med denna gen löper dubbelt större risk än vita män och svarta män och kvinnor att utveckla två eller fler av de olika sorternas drogmissbruk, rapporterar Medical News.

Genen PKNOX2 har tidigare associerats till missbrukarbeteenden hos möss. Men det är första gången denna specifika gen har länkats till missbruk hos människor.

Missbruk kan bara uppstå när en person utsätts för en vanebildande substans. Därför, när PKNOX2 nu har identifierats, kan forskarna använda informationen för att beräkna hur många som är särskilt sårbara för droger och i vilken utsträckning en person med genen är i farozonen.

– Denna information kan användas för att utforma förebyggande strategier för behandling mot missbruk genom att kontrollera miljö, exponering i målgrupp och undersöka och utveckla läkemedel som modifierar genens uttryck, säger rapportens huvudförfattare Heping Zhang, professor vid biologiska institutionen på Yale School of Public Health, i en kommentar.

Professor Zhang tror att de människor som troligen kommer att beröras mest är de som redan är beroende. När de får reda på att de har en riskgen kan det förhindra flera beroenden.

• Fotnot: Rapporten publicerades i veckan på PNAS hemsida, Early Edition i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Etiketter:

Annonser