Vårdpersonal mer kunniga om alkohol

ÖSTERSUND Fler allmänläkare och distriktssköterskor anser sig idag kunniga att ge livsstilsråd om alkohol. Det visar en utvärdering av Riksbruksprojektet vid Folkhälsoinstitutet.

Andelen läkare som anser sig “mycket eller ganska kunniga“ att råda om riskbruk av alkohol har ökat kraftigt jämfört med en undersökning för tre år sedan. Då var det 60 procent som svarade ja på frågan, idag 79 procent.

Även fler distriktssköterskor känner sig kunniga att tala med patienter om alkohol, en ökning från 30 procent år 2006 till 60 procent idag.

– Det här betyder att personal i vården oftare lämnar råd och frågar patienter om alkoholvanor. Vi vet att enkla frågor och korta rådgivande samtal i vården är en av de mest effektiva alkoholförebyggande metoderna som hälso- och sjukvården kan genomföra. Fler minskar sitt drickande till ofarliga nivåer, säger Svante Pettersson, projektledare i Riskbruksprojektet .

Störst är förbättringen av läkare som tar upp alkoholfrågor med sina patienter i landstingen i Kalmar, Kronoberg, Uppsala och Örebro. Fortfarande är dock ämnen som rökning, fysisk aktivitet och övervikt vanligare i samtalen.

• Fotnot: Praktiska tips om hur vårdpersonal kan göra känsliga ämnen till ett naturligt och oladdat samtal. Se Läkartidningen (pdf-fil).

Etiketter:

Annonser