Nya ADHD-rön kan ge bättre behandling

WASHINGTON Forskare i USA har lagt fram nytt stöd för att hjärnans belöningssystem med dopamin är kopplat till funktionshindret ADHD. Upptäckten kan leda till bättre terapier och mediciner för dessa personer.

ADHD kan yttra sig med bl a lägre impulskontroll, överaktivitet och koncentrationssvårigheter och finns i olika grad hos mellan tre och sju procent av befolkningen. De har även viss ökad risk att hamna i kriminalitet och drogmissbruk.

Den nya studien publiceras i veckans nummer av medicintidskriften Jama och bekräftar att personer med ADHD har ett delvis annorlunda belöningssystem i hjärnan än andra, rapporterar Dagens Nyheter.

De amerikanska forskarna har med PET-kamera kunnat studera signalvägarna för dopamin hos ett knappt hundratal vuxna försökspersoner, 53 personer med ADHD och 44 i en kontrollgrupp. Flödet av dopamin var lägre i två områden i hjärnan, som bland annat styr belöning och motivation att utföra handlingar, hos dem med ADHD.

– Vi kunde se att dopaminaktiviteten var lägre hos dem med ADHD. Det förklarar deras symtom som koncentrationssvårigheter och låg impulskontroll, säger forskaren Nora D Volkow, chef för National Institute om Drug Abuse, i en kommentar till studien.

När en människa som inte har ADHD får ett intryck från omgivningen stiger dopaminflödet till en toppnivå, den nivån bibehålles en stund. Hos en person med ADHD fungerar det på samma sätt, men minskar snabbt när personen nås av ett nytt intryck.

– Belöningssystemet reagerar alltså snabbare på nya intryck hos den som har ADHD. Våra fynd ger också en biologisk förklaring till varför personer med ADHD oftare än andra blir missbrukare. Droger ger snabb tillfredsställelse, säger Nora D Volkow.

Volkow tror att upptäckten kan leda till nya skräddarsydda behandlingar, nya läkemedel och nya beteendeterapier.

• Även tidigare har man känt till att lägre nivåer av signalsubstansen dopamin inverkar hos personer med ADHD, ADD och andra neuropsykologiska hinder. Forskare har även funnit att både gener och miljöfaktorer inverkar.

Barn och unga med diagnoserna har alltmer medicinerats med centralstimulerande läkemedel (Concerta, Ritalin, Strattera m fl), en behandling som varit omdiskuterad. Alternativ terapi med kosttillskott som fiskolja har prövats. Särskilt stöd, undervisning i mindre grupper av utbildad skolpersonal och information till föräldrar praktiseras alltmer i kombination med medicin.

Det framförs ibland också varningar för överdiagnostisering, alltså att aktiva barn, tonårsproblem, stökig skolmiljö eller brister i omsorg istället tillskrivs någon bokstavskombination.

• Fotnot: Studien av Nora D. Volkow m fl: “Evaluating Dopamine Reward Pathway in ADHD. Clinicall implications“ i JAMA.

Etiketter:

Annonser