Starkvin mot smittspridning i kyrkan

PITEÅ/UPPSALA Starkare nattvardsvin ska förhindra spridning av “svininfluensan“. Det hoppas i vart fall flera kyrkor som nu återinför starkare dryck i bägaren. Uppsala stift väljer istället att låta deltagarna doppa brödet själva.

Karlskoga församling har beslutat återinföra starkvin i förhoppning om att det ska ge ett bättre skydd mot smittspridning via bägaren.

Och i Piteå överväger församlingar göra det samma.
– Vi ska ha en kyrkoherdesamling där frågan kommer att diskuteras. Allt talar för att vi då kommer att ta beslut om att införa starkvin i samband med nattvardsgång, säger kontraktsprost Stieg Berggren till Piteå-tidningen.

Tidigare har flera kyrkor beslutat att erbjuda lättvin eller alkoholfritt för de kyrkobesökare som vill ta nattvarden. Bland annat för att unga och nyktra alkoholister ska kunna delta.

Kritisk till att återinföra starkvin är Sveriges Blåbandsungdom.

– Församlingarna använder hysterin kring svininfluensan för att återta starkvinet i nattvarden. Det är fult, säger Sveriges Blåbandsungdoms förbundsordförande Fredrik Olofsson i en kommentar och menar att det vare sig finns bibliskt eller vetenskapligt stöd.
– Diskutera andra rutiner vid nattvarden istället.

För att ett desinfektionsmedel ska fungera krävs betydligt högre alkoholkoncentrationer, minst 50-70 procent, än det i starkvin med cirka 15-22 procent.

Uppsala stift kommer inte att gå ut med någon rekommendation om att övergå till starkvin då det inte blir desinficerande. Istället går biskop Ragnar Persensius ut i ett brev till kyrkoherdarna med instruktioner för att kyrkans handlingar inte ska förknippas med risk för smittspridning, rapporterar UNT.

Bland annat att prästen och deltagarna alltid ska tvätta händerna före nattvarden, helst i handsprit. Dessutom bör prästen istället för att låta deltagarna dricka erbjuda dem att själva ytligt doppa brödet i bägaren för att fingrarna inte ska riskera bidra till smittspridning.

Etiketter:

Annonser