Läkare larmar om skotsk alkoholdöd

GLASGOW Nu kräver skotska läkareförbundet skyndsamma politiska åtgärder för att bryta alkoholkrisen. Av cirka 2 900 patienter som dog i samband med operationer i Skottland förra året var 194 dödsfall orsakade av akuta eller kroniska alkoholskador.

Skottland är hårt drabbat av alkohol, larmrapporterna duggar tätt. I onsdags publicerades skotska kirurger en rapport om att alkohol ligger bakom var 15:e dödsfall vid operationer i Skottland, rapporterar Medical News.

– Dessa siffror sätter fokus på de mänskliga kostnaderna av alkoholmissbruket i Skottland. Alkoholen sköljer över Skottland och konsekvenserna förlamar sjukvården, kommenterade Dr Brian Keighley, ordförande vid British Medical Association i Skottland, rapporten.

Han menar att det nu behövs radikala åtgärder på en bred front vid sidan av folkhälsoupplysning och höjd medvetenhet. Bland annat krävs ett omedelbart minimipris på alkohol. Det är enda sättet att få bukt med en utpräglad supkultur som riskerar kväva sjukvården, enligt Dr Brian Keighley.

• Fotnot: Läs rapporten Scottish Audit of Surgical Mortality (pdf-fil, 26 sidor).

Etiketter:

Annonser