Pfizer betalar 2,3 mrd dollar i böter

WASHINGTON Amerikanska läkemedelsjätten Pfizer och dotterbolaget Pharmacia &UpJohn har gått med på att betala ett rekordstort skadestånd på motsvarande 16,5 miljarder kronor. Uppgörelsen med amerikanska staten gäller olaglig marknadsföring av några mediciner.

Bötesbeloppet på 2,3 miljarder dollar är det högsta någonsin som amerikanska justitiedepartementet lyckats få till stånd med ett läkemedelsföretag. Ifjol tvingades ett annat läkmedelsföretag, Eli Lilly, betala 1,4 miljarder dollar för otillåten marknadsföring.

Det nu aktuella Pfizer-fallet handlar dels om böter på 1,3 miljarder dollar för olaglig marknadsföring av smärtmedicinen Bextra som drogs tillbaka 2005. Men innan dess saluförde Pfizer preparatet till läkare för åkommor som läkemedelsverket FDA uttryckligen förbjudit.

Resterande delen av böterna gäller felaktig marknadsföring av infektionsmedicinen Zyvoizid och antipsykmedicinerna Zeldox och Lyrica. Företaget anklagas för att påstå att de kunde användas för fler diagnoser än vad olika staters vårdprogram angett. Då läkare ändå förskrev dem ledde det till extra kostnader för programmen.

Läkare ska ha fått extra bonus för att förskrivit medicinerna av Pfizer. Läkemedelsjätten tillbakavisar de flesta anklagelserna, men medger “vissa felaktiga handlingar“ vid saluföring av Zyvoxid. Företaget går med på uppgörelsen för att kunna“lägga det bakom sig“.

Läkemedelskostnaderna är gigantiska i USA, därför vill staten slå hårt mot företag som “avsiktligt bedrar och vilseleder“ om mediciner och riskerar folks hälsa. En miljard dollar av böterna ska delas upp bland drabbade delstater, dessutom ska sex s.k. “whistleblowers“, anställda som tipsat om arbetsgivarens oegentligheter, få dela på 102 miljoner dollar.

Peter Rost är en svensk whistleblower som tidigare var en chef på Pfizer och tvingades bort. Han har skrivit en bok om skumraskaffärer i läkemedelsbranschen (“Killer Drug“). han söker nu toppjobb på amerikanska läkemedelsverket.

Etiketter:

Annonser