Hedman sparkas efter dopingdom

SOLNA Magnus Hedman, tidigare landslagsmålvakt i fotboll, dömdes i tisdag mot sitt nekande till dagsböter för ringa dopingbrott. Nu tvingas han lämna sina engagemang på TV4 och Ren Idrott.

Magnus Hedman, 36 år, som deltagit i flera VM- och EM-slutspel och varit proffs i flera europeiska storklubbar, har hamnat i blåsväder.

Den 13 maj stoppades han vid en bensinmack av poliser som följt efter hans bil. Provtagning visade spår att han hade använt den anabola steroiden stanozolol. i bilen hittades även 55 steroidtabletter i en byxa.

Hedman menade att han oavsiktligt fått i sig preparatet. Men då han förnekade brott så gick saken till åtal och rättegång. Pillerna gick inte att knyta till honom och ingick inte i åtalet.

I tisdags dömdes han i samband med rättegång i Solna tingsrätt för ringa dopingbrott till 30 dagsböter á 180 kronor. Han avser inte överklaga domen.

– Har man gjort fel får man ta sitt straff. Mitt problem är att jag inte kunnat ge någon rimlig förklaring till när jag gjort mitt fel. Det står jag fast vid. Jag har aldrig tagit doping medvetet, sade han till Expressen efter rättegången.

Nu förlorar han flera uppdrag som är kopplade till hans sportkarriär. TV4 har sagt upp honom som expertkommentator och i onsdags beslutade antidoping-stiftelsen Ren Idrott att säga upp samarbetsavtalet med Hedman som dess ambassadör.

“Stiftelsens ställningstagande grundar sig på tingsrättens beslut angående dopingbrott“, meddelar Ren Idrott.

Magnus Hedman hade hoppats få fortsätta med uppdraget som han tog timeout från i samband med åtalet i juni.

• Fotnot: Stanozolol är en anabol steroid, används ofta för muskelbyggande inför styrketräning och löpningstävlingar. Kanadas sprinterstjärna Ben Johnson åkte fast för doping med substansen efter guldet i 100-metersfinalen i OS 1988 i Seul.

Etiketter:

Annonser