100 av 290 kommuner är rökfria

STOCKHOLM Hela ett hundra kommuner har nu infört eller beslutat att införa rökfri arbetstid. Förra veckan meddelades i Stockholm att rökförbud är på gång för 45 000 kommunanställda.

Ett förslag kommuner under hösten från den borgerliga majoriteten och berör de anställda i huvudstaden. Från maj nästa år är det bara tillåtet att röka på lunchrasten, om det antas.

Stadsdelarna har redan haft möjlighet att själva införa rökfri arbetstid, vilket Östermalm och Södermalm redan gjort tidigare i år. Från september gör även Hägersten-Liljeholmen det.

Senaste kommunerna att införa rökfri arbetstid är Borås, Falkenberg, Söderköping, Borgholm och östra Göinge, rapporterar Tobaksfakta som kontinuerligt följer läget i landets 290 kommuner.
Totalt har 85 kommuner infört och 15 ytterligare beslutat om det.

Störst andel kommuner med rökfri eller helt tobaksfri (även snusfri) arbetstid finns idag i Västra Götaland, Skåne och Dalarna. I Göteborg har redan tolv av de 21 stadsdelarna infört rökfritt, Bergsjön gör det i höst och Tynnered från årsskiftet.

Kommuner som infört totalt tobaksfri arbetstid är Askersund, Bräcke, Dorotea, Essunga, Ljusnarsberg, Simrishamn, Sorsele och Östersund. I Svalöv och Värmdö införs även snusförbud nästa år respektive 2011.

Etiketter:

Annonser