Metadon-dödsfall på familjehem granskas

SJÖBO En 17-årig pojke avled i tisdags efter en överdos metadon på ett familjehem i Skåne. Föreståndaren misstänks nu för vållande till annans död, hemmet hade inte rätt hantera narkotikaklassad medicin.

Pojken hade tillsammans med två andra personer kvällen före brutit upp medicinskåpet som fanns i köket. Några timmar senare fördes han medvetslös till sjukhus, men livet gick inte att rädda.

17-åringen hade placerats på familjehemmet i Sjöbo av Vänersborgs kommun. Avsikten var att pojken skulle omplaceras till ett annat boende dagen därpå. Socialtjänsten i Vänersborg uppger till SR Väst att man tidigare hade haft goda erfarenheter av familjehemmet, men att brister upptäckts vid senaste besöket.

Det framkommer nu att familjehemmet inte fick hantera narkotikaklassade läkemedel. Däremot kan personer själva som stabilt klarat behandling minst ett halvt år förvara sin egen medicin, uppger Skånska Dagbladet.

En polisutredning har inletts om dödsfallet och hur pojken kunde komma över metadon på det skånska familjehemmet. Länsstyrelsens socialenhet ska även granska hur Vänersborgs kommun skött placeringen av pojken.

Sjöbo kommun som har flera familjehem som tar hand om barn och ungdomar från olika håll i landet. Kontakterna med hemkommunerna är varierande.
Sjöbo kräver nu att tillsynen skärps av familjehem.

– Man får hoppas det blir en viss uppsträckning efter den här tragiska händelsen. Att man blir bättre och tänker sig för en gång extra, säger Lars Jansson, familjeförvaltningens enhetschef i kommunen, till TV4.

• Metadon är en syntetisk opiat som används vid behandling av heroinister, men kan fel använt missbrukas och överdoseras.

Etiketter:

Annonser