Knarkinnehav tillåts i Mexiko

MEXICO CITY I ett desperat försök att få kontroll över narkotikaproblemen har Mexiko från i fredags avkriminaliserat innehav av alla slags droger för eget bruk. Personer som ertappas med mindre mängder kommer inte längre att åtalas.

Fem gram marijuana, 0,5 gram kokain, 50 milligram heroin, 40 milligram metamfetamin och 15 mikrogram LSD är nu tillåtna innehav av narkotika i knarkvåldets Mexiko.

Det är parlamentet och president Felipe Calderon som godkänt den omdiskuterade nya lagen. Detta för att försöka skilja på missbrukare som offer och mer bekämpa smugglare, gängkrigen och det eskalerande drogrelaterade våldet.

Mexikanska åklagare menar den nya lagen markerar klara gränser för den korrumperade polismyndigheten att inte trakassera sårbara missbrukare, utan istället kunna erbjuda dem gratis missbruksvård. Detta för att försöka möta det växande inhemska narkotikamissbruket.

– Detta är inte legalisering, det här är att reglera frågan och ge medborgarna ökad rättssäkerhet, säger Bernardo Espino del Castillo vid åklagarämbetet, till Associated Press.

Rädslan hos missbrukarna var stor tidigare. Vanligtvis såg polisen mellan fingrarna för små narkotikainnehav, men hotade ibland med fängelsestraff och lät sig mutas för att släppa missbrukare.

Missbrukare som ertappas med de mindre mängderna narkotika ska uppmanas att söka behandling för sitt missbruk. Ertappas de en tredje gång kommer de tvångsvårdas.

Mexiko lägger med den nya lagen tonvikten vid att skilja missbrukare och sällananvändare från de allt våldsammare gangsterligorna. Deras inbördes strider har hittills krävt minst 11 000 döda sedan president Felipe Calderon inledde sitt krig mot narkotikakartellerna.

Kritiker mot den nya lagen menar att den sänder signaler till armén, vilken givits order att bekämpa narkotika handel och missbruk. Oron att knarkturister ska invadera landet är dessutom stor.

Men myndighetspersoner säger att lagen kommer ge myndigheterna möjlighet fokusera kriget mot de stora knarkkartellerna.

Etiketter:

Annonser