Droger dödar allt fler i Skottland

GLASGOW 574 personer dog av knark i Skottland 2008, det är mer än 25 procent fler än året innan. Det är främst äldre heroinmissbrukare som nu dör. Social isolering och psykisk ohälsa leder till fler överdoser menar en talesperson från Scottish Drugs Forum.

En ny rapport med statistik från General Register Office visar att 574 personer dog av drogrelaterade orsaker 2008 jämfört med 455 året innan. De senaste tio åren har drogrelaterade dödsfallen mer än fördubblats och siffrorna pekar stadigt uppåt. Dödsfallen stiger bland äldre missbrukare och sjunker hos de under 25 år, rapporterar BBC.

– Det är svårt att ange en entydig orsak till att dödsfallen ökar bland äldre missbrukare. Men anledningarna kan vara psykisk ohälsa, social isolering och att de förlorat hoppet om att någonsin kunna återgå till en normal social tillvaro, menar en talesperson från Scottish Drugs Forum.

80 procent av de döda var män. The Greater Glasgow och Clyde är de värst drabbade områdena i Skottland, där inträffade 34 procent av dödsfallen.
Överdoser av heroin och morfin var orsaken till döden i 59 procent av dödsfallen.

• Missbruksproblemen är stora i Skottland. Även tidigare har många opiatmissbrukare avlidit. Flera av dem har deltagit i metadonprogram där det syntetiska ersättningsmedlet utdelats i vid omfattning. En ny drogpolicy antogs ifjol för att försöka vända utvecklingen.

Etiketter:

Annonser