JO sågar förslag om tvångsvård

STOCKHOLM Justitieombudsmannen avvisar regeringens förslag om att gravida missbrukare ska kunna tvångsvårdas för att skydda fostret. ”Förslaget kan leda till skadeverkningar som är större än de åsyftade fördelarna”, skriver JO i sitt remissvar.

I våras lade socialdepartementet fram ett förslag om att lagen om vård av missbrukare, LVM, skulle utvidgas så att en kvinna skulle kunna tvångsomhändertas om hennes missbruk riskerade att utsätta det ofödda barnet för en påtaglig risk att födas med en skada orsakad av missbruket. Detta även om de övriga kriterierna för tvångsvåd inte var uppfyllda. Förslaget är nu ute på remiss och Justitieombudsmannen, JO, riktar i sitt yttrande skarp kritik mot förslaget.

Förslaget innebär bland annat att mödravården ska anmäla kvinnor som de misstänker har missbruksproblem. JO befarar att detta kan leda till att gravida kvinnor avstår från att besöka mödravårdscentralerna för att inte riskera att få sitt barn omhändertaget. ”Om det förhåller sig på det sättet kan förslaget leda till skadeverkningar som är större än de åsyftade fördelarna”, skriver JO i sitt remissvar.

Justitieombudsmannen anser också att det är ett stort problem att det är svårt att avgöra om en kvinnas missbruk kan leda till att barnet föds med en skada orsakad av missbruket. Det finns inga fastställda gränsvärden och det är svårt att till exempel genom en läkarundersökning avgöra vilken risk missbruket innebär för det ofödda barnet. ”Rena gissningar om hur konsumtionen i ett enskilt fall kan påverka fostret kan inte accepteras när det gäller beslut om administrativa frihetsberövanden” dundrar JO.

Enligt Svenska Dagbladet är även till exempel Kammarrätten i Stockholm kritisk till förslaget och skriver i sitt remissyttrande att förslaget hotar den personliga integriteten och att förslaget står i konflikt med kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp. Däremot får förslaget stöd från bland andra Folkhälsoinstitutet och Stockholms läns landsting.

• Fotnot: Läs hela JO:s yttrande här:
Yttrande över departementspromemorian Insatser för en alkohol- och narkotikafri graviditet (Ds 2009:19)

Etiketter:

Annonser