Nya superbunkern i Kumla klar

KUMLA I veckan flyttade ett antal av Sveriges mest hårdbevakade fångar in i den nya superbunkern på Kumla. Totalt tio nya säkerhetsavdelningar ska införas i omgångar på anstalterna i Kumla, Hall och Saltvik.

Efter de spektakulära rymningarna från fängelserna i Norrtälje, Kumla, Hall och Mariefred 2004, blev det en ny sträng regim inom svensk kriminalvård. Den dåvarande socialdemokratiska regeringens budskap var att rymningarna skulle upphöra till varje pris. En ny generaldirektör utsågs, Lars Nylén.

Lars Nylén har lyckats förbättra säkerheten. Direktrymningarna från slutna anstalter kriminalvården har senaste åren varit mycket få. Dessa rymningar har skett från lägre säkerhetsklassade slutna anstalter.

I tisdags flyttades några av Sveriges mest rymningsbenägna fångar till den helt nya Kumlabunkern, ett hårdbevakat superfängelse i fängelset. Därifrån ska det i princip vara omöjligt att rymma. Här kommer de fångar att placeras som tidigare rymt, planerat fritagningar, särskilt farliga gängmedlemmar, våldsbrottslingar, och fångar som ingår i internationella brottsnätverk med stora kapitalresurser.

Superbunkern på Kumla är den första av tre planerade. Den har fyra separata avdelningar med sex platser i varje. Två av avdelningarna kommer ha hög säkerhet, vilket innebär inga obevakade besök och hög närvaro av särskilt specialutbildad personal.

Sedan 2004 har inga bunkerfångar kunnat ha obevakade besök, något som kriminalvården fått hård kritik för. Denna aspekt har man tagit med vid byggandet av de nya säkerhetsavdelningarna.

– Det är inget självändamål att fylla varje avdelning, det optimala antalet är fyra på varje avdelning. Vad som är bra nu är att vi kan ha olika säkerhetsnivåer på de olika avdelningarna och syftet med olika nivåer är att vi ska ha rätt intagen på rätt plats. I en av avdelningarna ska klienter finnas som kan godkännas för obevakade besök, säger säkerhetschef Christer Isaksson vid Kriminalvården, till Drugnews.

Vitsen med de mindre slutna avdelningarna är också att kunna separera olika gängmedlemmar från varandra.

På Hall utanför Södertälje öppnas nya säkerhetsavdelningar i vinter och på fängelset Saltvik utanför Härnösand öppnas en bunker 2010. Sammanlagt 60 platser vid tio avdelningar kommer det att bli vid Kumla, Hall och Saltvik.

Etiketter:

Annonser