Ny strategi i Afghanistan slår direkt mot knarklagren

KABUL Flera hundra ton opiumvallmofrön, opium, morfin och heroin har förstörts i södra delarna av Afghanistan sedan USA och Storbritannien övergav den afghanska regeringens strategi att förstöra opiumodlingarna. Istället provas ny – att slå ut knarkfabriker och lager.

Som Drugnews tidigare rapporterat har den afghanska strategin att förstöra vallmoodlingar övergivits av den amerikanska administrationen. Istället prövas en ny strategi. Den går ut på att spåra upp knarkfabriker och lager för att därefter i samordnade militära attacker förstöra dessa, rapporterar amerikanska Associated Press.

Att militära styrkor nu används i större utsträckning än tidigare år för att slå mot narkotikabaronerna och därmed indirekt mot talibanerna, godkändes sent förra året gemensamt av NATO-ländernas försvarsministrar.
Sambandet mellan talibanerna och knarkbaronerna framstod då som uppenbart och president Obamas specielle representant i Afghanistan och Pakistan, Richard Holbrooke, avslutade då det stöd USA lämnat den afghanska strategin att förstöra vallmoodlingar.

Under juni attackerade brittiska militära styrkor tio narkotikafabriker, i Helmandprovinsen i södra Afghanistan. De förstörde 5 500 kg opium, 220 kilo morfin och 100 kilo heroin. Attacken understöddes av brittiska och kanadensiska attackhelikoptrar, dessutom av amerikanskt flyg som flög in från hangarfartyg i Persiska viken.

I liknande NATO-attacker i juli, mot fabriker och lager, lyckades de amerikanska styrkorna förstöra 297 ton opiumvallmofrön, 550 kg cannabis, 135 kilo opium och 35 kilo heroin. Dessutom förstördes 16 000 liter kemikalier som behövs för att extrahera opium till heroin. Ytterligare mängder narkotika har förstörts i räderna.

USA:s representanter i Afghanistan menar att talibanerna varje år tjänar hundratals miljoner dollar på narkotikahandel, dessa förtjänster går direkt in i deras krig mot NATO-alliansen.

– Denna strategi för att slå mot narkotikabaronerna och inte mot att utrota vallmoodlingar är en historisk förändring om den är framgångsrik, och de första resultaten är mycket, mycket lovande, sade Richard Holbrooke till AP.

I militärens räder mot narkotikafabriker och knarklager har även krigsmateriel hittats. Utrustning för att tillverka bomber, propellerdrivna granater och andra vapen som AK-47or. Dessa fynd stärker misstankarna om sambandet mellan knarkbaronerna och talibanerna.

-Vi anser att kopplingen mellan narkotikahandlarna och talibankrigarna är ett faktum och ett kraftfullt hot mot säkerheten och därmed är lagren ett legitimt militärt mål, sade USA:s militära taleskvinna, överstelöjtnant Christine Sidenstricker.

98 procent av Afghanistans opiumvallmo odlas i de fem södra provinser där afghanska myndigheter och NATOs militära styrkor har minst kontroll. Det är i dessa provinser upproret är starkast, därför har det varit näst intill omöjligt att slå ut odlingarna i dessa områden.

Kostnaderna för att förstöra odlingar har varit enorma för USA som betalat kalaset, 44 000 dollar/per hektar. Sammanlagt har USA betalat 45 miljoner dollar per år på att för hand förstöra cirka tre och en halv procent av Afghanistans vallmoodlingar.

– Detta har varit helt bortkastade pengar, säger Holbrooke till AP.

Etiketter:

Annonser