Osäker framtid för Guinea-Bissau

Varje år smugglas tonvis med kokain via Guinea-Bissau till Europa. Det fattiga västafrikanska landet – där presidentval hölls i söndags efter mordet i våras – är i knarkkartellernas händer. Både politiker och militären är inblandade i handeln och staten faller snabbt sönder, varnar Sveriges honorärkonsul i en Drugnews-intervju.

Världsmarknaden för kokain har förändrats drastiskt de senaste åren. I USA har drogen minskat och i stället har efterfrågan ökat i Europa på den snabbt föränderliga narkotikamarknaden. Flest kokainkonsumenter har i Spanien och Storbritannien.

De ändrade konsumtionsmönstren har tvingat kartellerna att hitta nya vägar för transporten av narkotika och de svaga staterna i Västafrika är idealiska mellanstationer för sydamerikanskt kokain på väg till missbrukarna i Europa.

Varje år passerar uppskattningsvis 50 ton kokain genom ett område som aldrig tidigare haft problem med narkotika. Redan trasiga samhällen har blivit mål för hundratals flygplan och fartyg lastade kokain. I Västafrika delas drogerna upp i mindre partier för vidare transport till Europa.

Redan fattiga stater som Guinea-Bissau är chanslösa när miljarder dollar i knarkpengar översvämmar landet. Samhället står maktlöst gentemot de mäktiga sydamerikanska narkotikakartellerna och tecknen på korruption är tydliga i landet. Det berättar Bill Turpin, Sveriges honorärkonsul i landet, för Drugnews medarbetare.

– De inblandade blir rikare medan staten bara blir fattigare och fattigare. Det finns ingen el, inget vatten och skolorna är inte bra. Ändå växer dyra hus upp överallt och de inblandade kör runt i lyxiga bilar, säger han i en telefonintervju.

Regeringen sedan länge tappat kontrollen över landet. Korruptionen har spridit sig till högsta ort och ligorna tagit över samhället med laglöshet och instabilitet som följd. På grund av brister i rättssystemet är det inte säkert att en gripen smugglare kan dömas eller straffas.

– När en polischef avslöjade en stor knarkliga förlorade han sitt jobb. Den amerikanska ambassaden frågade mig varför han, som bara gjort sitt jobb, blev straffad. De har inte förstått situationen, fortsätter Turpin.

Eftersom inblandningen i handeln med narkotika sträcker sig högt upp i samhället och i militären är det ofta rena tillfälligheter som gör att narkotika beslagtas. Nyligen dödades både president och överbefälhavare i vad Bill Turpin beskriver som en knarkuppgörelse.

– Jag vet att regeringen är inblandad. 600 kilo beslagtaget kokain som förvarades på ett departement försvann bara. När polisen omringade ett flygplan lastat med kokain så lastade militären av planet och såg till att pilot och flygplan kunde återvända till Sydamerika, säger Turpin uppgivet.

Förr plågades Västafrika av den illegala handeln med diamanter. De så kallade blodsdiamanterna finansierade de många våldsamma inbördeskrigen i regionen men handeln med sydamerikanskt kokain omsätter nästan hundra gånger mer pengar än vad den illegala diamantsmugglingen gjorde.

Guinea-Bissau genomförde i söndags andra omgången i landets presidentval. Men Bill Turpin tvivlar på att någon av de båda kandidaterna varken har förmåga eller vilja att lösa problemet. Enligt honom är förfallet i samhället och rättsystemet så långt gånget att radikala lösningar krävs.

– Det förekom mycket narkotikapengar i valrörelsen. Sen vet jag inte om en president kan göra så mycket när korruptionen sträcker sig så långt upp. Guinea-Bissau måste sättas under internationell administration, det är enda sättet att lösa situationen.

Först då kan korruptionen utrotas, menar Turpin, och ett stabilt rättssystem inrättas. Men om kartellernas och ligornas makt ska brytas måste något göras åt de stora klyftorna i Guinea-Bissau.

– Människor vill ha ett bättre liv helt enkelt. Narkotikaorganisationerna är mycket mäktiga, de har väldigt stor makt. De är stora imperier och det är lätt att korrumpera den som är svag, säger honorärkonsul Turpin.

“Narco-stat“

• I söndags den 26 juli hölls andra omgången av presidentvalet i Guinea-Bissau. Utgången är ännu osäker mellan de två kandidaterna Malam Bacai Sanhá och Kumba Yala. De kämpar om posten efter den i våras mördade presidenten Joao Bernardo Vieira som i olika perioder satt sammanlagt 23 år.

• Guinea-Bissau har en befolkning på knappt 1,5 miljoner invånare och en yta av drygt 36 000 kvadratkilometer, huvudstad är Bissau. Officiellt språk är portugisiska, men talas bara av cirka 14 procent av befolkningen.

Optimism rådde efter självständigheten från Portugal 1974 för lilla västafrikanska Guinea-Bissau. Landet fick bistånd av bl a Sverige. Men politiska motsättningar och kuppförsök följde.

Landet är ett av världens tio fattigaste. Brist på el och rent vatten råder. Huvudnäringar har varit fiske och jordbruk. Men har senare år blivit depå för kokainsmuggling mellan Sydamerika och Europa som bidragit till politisk oro.

I mars mördades presidenten och överbefälhavaren i våldskonflikter som tros ha samröre med droghandeln. I juni mördades en presidentkandidat inför valet och även en annan känd politiker.

• Västafrika riskerar få otrygga, politiskt instabila s.k. “narco-stater“. Där drogkarteller kan köpa såväl fastigheter, banker, företag som kandidater och partier, enligt FN:s narkotikakontrollorgan. Kokainbeslagen har fördubblats varje år sedan 2005 (6,5 ton år 2007), viss minskning ifjol.

Källor: Wikipedia, SR Ekot, BBC, UNODC .
Drugnews/SL

Etiketter:

Annonser