Systemet bra på legkoll

STOCKHOLM När Systembolaget kontrollerar hur duktiga butikerna är på att kontrollera legitimation på kunder under 25 år, kontrolleras 19 av 20 kunder. ”Det har blivit bättre dag för dag”, säger Systembolagets Lennart Agén till Drugnews.

Sedan ett antal år genomför Systembolaget egenkontroller av hur duktiga butikerna är på att kontrollera legitimation hos unga köpare. Enligt Systembolagets interna regler ska legitimation kontrolleras hos alla kunder som bedöms vara under 25 år.


I de test som genomfördes under första halvåret tillfrågades testköparen vid 94 procent av köpen, det bästa resultatet sedan testerna började genomföras. Under fjolåret kontrollerades kunden i 90 procent av försöken, det bästa helårsresultatet sedan Systembolaget började redovisa resultat från ålderkontrollerna år 2003.

– Det blir bättre och bättre dag för dag, säger Systembolagets presschef Lennart Agén till Drugnews.

Kontrollerna har pågått under ett antal år och genomför av ett externt företag, på uppdrag av Systembolaget. Alla butiker besöks minst en gång per år av testköpare som är mellan 20 och 24 år och har ett ungdomligt utseende. De butiker som har många kunder får fler besök. Även en del Systembolagsombud får besök. Totalt genomförs 6300 testköp varje år.

– Det är en viktig egenkontroll, även om det är ett externt företag som gör det, säger Lennart Agén.

Kontrollen omfattar inte bara om försäljaren bad om legitimation, utan även hur kontrollen gått till, det vill säga om försäljaren tittade både på legitimationen och kunden. Butiken och områdeschefen får reda på resultatet samma dag som besöket genomfördes.

Att hålla på åldergränserna är en viktig uppgift för Systembolaget och bolaget har som mål att förbättra ålderkontrollen, för att minska tillgängligheten av alkohol för ungdomar. Målet för butikerna är att de i 100 procent av testköpen ska begära legitimation.

– Vi lägger mycket resurser på att jobba aktivt med utbildning om och uppföljning av åldersgränser, säger Lennart Agén till Drugnews.

Etiketter:

Annonser