Rökfria barer också i Turkiet

ANKARA Idag, den 17 juli, utvidgas förbudet att röka på offentliga lokaler i Turkiet till att också omfatta restauranger, barer och kaféer. Beslutet tog redan i fjol, men förbudet träder alltså i kraft först i dag.

Den som bryter mot förbudet kan få böter på 69 turkiska lire, medan den ägare som tillåter rökning kan få betala upp till 5 600 turkiska lire – motsvarande ungefär 30 000 svenska kronor.

Regeringen kommer också att se till att förbudet också tillämpas i praktiken. 4 500 inspektörer, varav 1 000 i de tre största städerna Istanbul, Ankara and Izmir, ska kontrollera att den nya lagen efterlevs.

Turkiet är ett av de länder där störst andel av befolkningen röker och över 100 000 personer dör årligen till följd av rökning. Den allt skarpare hållningen mot rökning har dock fått effekt också i Turkiet. Sedan förra årets förbud mot rökning inomhus har rökningen minskat med sju procent enligt hälsominister Recep Akdag.

Även om det finns visst motstånd, framför allt från den turkiska tobaksindustrin och vissa barägare, har förbudet stöd av en majoritet av den turkiska befolkningen.

Hälsominister Akadaq anser att restaurang- och barägare inte behövar vara oroliga.

– Allmänheten stödjer en rökfri miljö och de enda som kommer att drabbas är de som producerar och säljer cigaretter, säger hälsominister Recep Akdag enligt BBC .

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser