Smokefest möttes av protester

STOCKHOLM Vid en drogmanifestation i Stockholm samlades ett 50-tal unga människor. Manifestationen propagerade för användandet av cannabis och för legalisering av drogen. ”Det är rent ut sagt för djävligt”, säger Kris förbundsordförande Christer K. Karlsson till Drugnews.

Som ett led narkotikadebatteb passade den anonyma rörelsen “Smokefest“, som anordnat cannabismanifestationer i en lång rad länder över hela världen, på att göra sina åsikter hörda också i Sverige.

En Smokefest är en, över olika forum på internet, sammankallad manifestation där cannabis framställs som en kulturdrog. Vid manifestationerna propageras också för legalisering av drogen.

När media uppmärksammade manifestationen, beslutade sig företrädare för bland annat Kriminellas revansch i samhället (Kris), Music Against Drugs (MAD) och Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) att agera.

– Vi är i Rålambshovsparken och visar att det finns starka krafter mot narkotika, vi tycker det är viktigt att drogliberalerna inte får stå oemotsagda när de ockuperar våra parker och gör dem till en samlingsplats för att locka ungdomar till missbruk. Det är rent ut sagt för djävligt att de beter sig på det här sättet, säger Christer K. Karlsson Kris förbundsordförande till Drugnews.

Ett 50-tal ungdomar hade uppmärksammat kallelsen till Stockholm Smokefest, de allra flesta verkade vara i övre tonåren och äldre. Drugnews träffar Kristoffer Berglund 27 år från Solna, han har kommit till Rålambshov för att stödja legalisering av cannabis.

– Jag röker inte tobak och dricker inte alkohol i berusningssyfte, cannabis har jag rökt aktivt i två år och jag gör det av två anledningar. Den ena är i ett spirituellt syfte, jag utvecklas som människa med hjälp av drogen dessutom hjälper den mig i mitt jobb som livscoach. Den andra anledningen är att cannabis hjälper mig att slappna av, få kontakt med mitt känsloliv och att jag får behagliga upplevelser när jag använder drogen, säger han.

Men han blir upprörd när jag berättar att Spice kontamineras av tillverkarna med cannabinol och att det kommer att narkotikaklassas inom kort.

– Jag menar att detta är ytterligare ett argument för att legalisera cannabis. De som tillhandahåller nätdrogerna är bara ute efter pengarna, de tar inte den minsta hänsyn till de som köper. Därför kan de också blanda in substanser som användarna inte vet om, resonerar han.

Några uniformerade poliser syns inte till under tiden Drugnews är i parken, men några civila narkotikaspanare syns spankulerande i omgivningarna.

Ungdomarna rör sig fram och tillbaka, sitter och pratar med varandra. Inga nyfikna verkar komma fram, det ser ut som om de flesta känner varandra.

– Vi är också här för att kunna informera de ungdomar som eventuellt har lockats hit genom internetsajter. Det är viktigt att de informeras om att den för tillfället lagliga drogen Spice inom kort kommer att narkotikaklassas. Det innebär att den inte är så ofarlig som drogliberalerna gör gällande, säger Sofia Modigh, styrelsemedlem i RNS till Drugnews.

Etiketter:

Annonser