EU:s hälsoministrar möts om alkohol

JÖNKÖPING Ett 80-tal ministrar från alla EU-länder möts i veckan i Jönköping för det första informella ministermötet under svenska ordförandeskapet. Frågor som alkoholreklam, den nya influensan och arbetslöshet står på programmet.

Omkring 300 delegater är inbjudna under mötena i Jönköping som delats upp i två sektioner.

Måndag och tisdag är socialminister Göran Hägglund och folkhälsominister Maria Larsson värdar. Unionens hälsoministrar samlas då för att diskutera bland annat hur man förebygger alkoholskador och alkoholreklamens inverkan på unga.

Flera studier visar att reklamen påverkar ungas alkoholdebut och hur mycket de dricker. Hur EU:s alkoholstrategi kan vässas för att minska de alkoholrelaterade skador berörs även. Några nya rapporter väntas också att presenteras.

Andra frågor under hälsoministermötet som ska ventileras är patienters möjlighet att få sjukvård i andra EU-länder, beredskap inför den nya influensan och tillgång till verksamma antibiotika och risk för residens.
Kronprinsessan Victoria deltar på måndagens möte.

Onsdag och torsdag är socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin värdar och möter sina kollegor i unionen. Arbetslöshet, utanförskap på arbetsmarknaden och inom socialförsäkringsfrågor är några aktuella ämnen.

Förutom EU-ministrar deltar även beslutsfattare från länder som vill gå med i unionen, bland annat från Kroatien, Makedonien och Turkiet. Dessutom även ministrar från Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz.

• EPSCO/Informella möten i EU:s ministerråd om sysselsättning och socialpolitik, hälsa och konsumentfrågor (EPSCO) hålls ett par, tre gånger per år. Syftet är att diskutera och byta erfarenheter på området, men fattar inga beslut. Beslut antas istället vid formell rådsmöten i Bryssel eller Luxemburg cirka fyra gånger om året.

Etiketter:

Annonser