Colombia: 11 kokainubåtar stoppade i år

BOGOTA Sex undervattensfarkoster avsedda för kokainsmuggling har senaste månaden stoppats av colombianska marinen. Hittills i år har elva sådana ubåtar beslagtagits.

– Vår underrättelseverksamhet har utvecklats och blir bättre och bättre, säger viceamiral Jesús Bejarano, kommendör vid Colombias Stilla havsflotta, till brittiska The Guardian.

Drugnews rapporterade häromdagen om hur Colombia blivit mer framgångsrik i kampanjen mot kokaodling, kokainproduktion och smuggling.

Men i nationalparken Sanquianga i Colombias svårkontrollerade mangroveträskmarker döljer sig skeppsvarv där smuggelubåtarna byggs avsedda för att frakta kokain till bland annat missbruksmarknader i USA. Knarkkartellernas undervattensfarkoster fraktar numer uppåt en tredjedel av Colombias årliga export på 600 ton kokain.

I år har hittills 11 ubåtar beslagtagits eller förstörts, sex stycken den senaste månaden. Detta innebär att bara under detta år har en fjärdedel stoppats av de totalt 44 ubåtar som upptäckts sedan 1993.

Det senaste beslaget var en 60 fots ubåt. Den var så gott som färdigbyggd och skulle kunna sjösättas med en last av fyra ton kokain för USA-marknaden.

Smugglarna använder allt mer okonventionella metoder för smugglingen. Förra veckan beslagtogs en last av frysta hajkroppar i vilka smugglarna hade gömt ett ton kokain. Men det är troligen ubåtarna som står för den största enskilda delen av smugglingen.

Båtarna är specialdesignade för att gå precis under vattenytan, endast en plexiglasbubbla sticker upp så att kaptenen kan manövrera. Och väl till sjöss är de näst intill omöjliga att upptäcka. Om det ändå skulle hända, så dumpas lasten genom en särskild anordning och besättningen på oftast fyra man blir svår att fälla.

Sedan 2007 har myndigheterna sett att båtarna börjat bli mer och mer standardiserade och misstänker därför att de tillverkas på löpande band.

Ett enda undervattensfarkost kan frakta så mycket som tio ton kokain och med ett pris av 25 000 US-dollar per kilo, innebär det förtjänster på en kvarts miljard dollar per resa.

– Vi spanar intensivt i djungeln under en månads tid och hittar sammanlagt sex ubåtar. Men det räcker om en enda tar sig igenom för att kokainkungarna ska täcka sina förluster. Det är detta som gör vårt arbete så frustrerande, säger löjtnant Oscar Calderón vid Colombias kustbevakning till The Guardian.

Etiketter:

Annonser