Unga röker heroin i Lund

LUND Polis och socialtjänst i Lund varnar för mer heroin bland ungdomar. Ifjol omhändertogs ett 40-tal under 25 år, den yngsta 17 år, med den fruktade drogen i blodet.

– Blickar vi tio år tillbaka i tiden hittade vi bara heroin på de gamla missbrukarna. Idag stöter vi på heroin hos betydligt yngre människor, säger Stefan Svensson, chef för Lundapolisens gatulangningsgrupp, till Sydsvenska Dagbladet.

Det handlar ibland om unga som börjat röka heroin, och inte använt andra narkotika tidigare.

Ändå är det färre ungdomar överlag som idag använder narkotika i Lund. Ecstasy och GHB är mycket sällsynt och en tidigare omfattande haschvåg har något avtagit.

1997 hade var tredje pojke i gymnasiets andra årskurs använt cannabis, 57 procent av dessa hade rökt drogen minst fem gånger senaste månaden.
I enkäter förra året svarade 21 procent av pojkarna i samma åldrar att de använde cannabis, varav var femte gjort det minst fem gånger senaste månaden.

Nedgången förklaras delvis med att polisen bildat en gatulangningsgrupp för att bekämpa drogproblemen och att skolorna är mer alerta och tidigt följer upp skolk och annat med stöd och föräldrasamtal.

• Fotnot: Lunds Rådgivningsbyrå i narkotikafrågor arbetar också ihärdigt med drogprevention och har tagit fram en guide för att bryta haschmissbruk.

Etiketter:

Annonser