Kritik mot starköl på McDonalds

STOCKHOLM McDonalds på Arlanda har börjat servera starköl till hamburgaren. “Det är jätteolyckligt, att man överger sin goda princip om en helt alkoholfri restaurangmiljö för barn och unga“, säger nykterhetsbasen Sven-Olov Carlsson till Drugnews.

Det är såsom Drugnews tidigare rapporterat McDonalds-restaurangen Sky City som efter flera turer fick tillstånd att servera starköl. Man hänvisar till att det är en utpräglad internationell vuxenmiljö av resenärer vana att kunna beställa öl.

Men nykterhetsrörelsen IOGT-NTO som är kritisk till ölserveringen har efter en dags räkning kommit fram till att en tredjedel av gästerna på McDonalds på flygplatsen utgörs av barn och ungdomar, medan intilliggande serveringar hade 5 respektive 10 procent unga gäster.

Tre av fyra barn och ungdomar i undersökningen besökte McDonalds.
– Barnfamiljer väljer alltså i huvudsak att äta på McDonald’s när de ska äta på Arlanda. Det tråkigt att kedjan nu bryter med sin tidigare princip. Det behövs fler alkoholfria miljöer, inte färre, säger Sven-Olov Carlsson.

I ett brev till McDonalds ledning uppmanar han hamburgerkedjan, som har 230 restauranger i Sverige, att inte servera alkohol och därmed förstöra ett varumärke som många barnfamiljer haft förtroende för.

– Vi inbjuder nu företaget att ta ett socialt ansvar och utveckla alkoholfria zoner i landet. Gärna i ett gemensamt projekt med oss, säger Sven-Olov Carlson på IOGT-NTO.

• Vad gör ni om ni inte får gehör. Är uppmaning till bojkott något ni funderar över?
– Nej, det är upp till var och en att själv avgöra. Vi avvaktar nu McDonalds svar innan vi bestämmer hur vi ska gå vidare, säger Sven-Olov Carlsson.

Drugnews har utan framgång sökt McDonalds ledning i Sverige.
Restaurangägaren på Arlanda säger till TV4 att unga som besöker stället oftast är i sällskap med vuxna på resa.

Regeringens alkoholutredare föreslog nyligen att nya köksutrustningskrav så att även suchibarer och andra mindre restauranger ska kunna få alkoholtillstånd. Men hon sade kraftfullt nej till att hamburgerkedjor och gatukök skulle få sådana alkoholrättigheter.

Ulrik Lindgren, politisk sakkunnig hos folkhälsoministern (KD):
– Det var förvånande att det blev så här. Både att McDonalds sökte och att kommunen ändrade sig och tillstyrkte serveringstillståndet, säger han till Drugnews.

• På Facebook har en grupp startats med nu över 800 medlemmar som kräver “Stoppa starkölen på barnvänliga McDonalds“.

Etiketter:

Annonser