Var femte stockholmare beredd langa

STOCKHOLM En femtedel av tillfrågade personer mellan 20-40 år i Stockholm kan tänka sig langa alkohol från Systembolaget till minderåriga. Det framgår av en opinionsundersökning från Preventionscentrum i Stockholm.

Enkäten har gjorts under våren med 500 i en webbpanel i den åldersgruppen. Svaren visar även att 35 procent av stockholmarna i gruppen köpt smuggelsprit, bland män hela 48 procent, och att 11 procent kunde tänka sig sälja vidare till personer under 20 år.

Bland männen och gruppen unga vuxna, mellan 20-30 år, är man överlag mer beredd på att langa alkohol. Var tredje person i de grupperna kan tänka sig köpa ut alkohol från Systembolaget till ungdomar.

– Den här undersökningen bekräftar att det är i huvudsak vi “vanliga“ vuxna som förser våra tonåringar med alkohol, inte organiserade spritsmugglare, säger Björn Fries, chef för Preventionscentrum Stockholm i en kommentar.

Han understryker att det är för lätt för ungdomar att få tag i alkohol och att man måste försöka arbeta med vuxnas attityder om att bjuda på och sälja vidare alkohol.

– Många unga uppger i undersökningar att de blir utsatta för sexuella övergrepp, våldsbrott och också begår brott när de druckit och det
är vuxenvärlden som gör det möjligt. Det är inte acceptabelt, säger Björn Fries i pressmeddelandet.

Etiketter:

Annonser