Klart för heroin på recept i Tyskland

BERLIN Grava opiatmissbrukare ska kunna få syntetiskt heroin på recept. Det har tyska riksdagen beslutat och tidigare omstridda försök kan därmed permanentas.

Beslutet i torsdags slår fast att förskrivning av statligt kontrollerat diamorphine ska tillåtas under vissa förutsättningar. Nämligen att patienten har fyllt 23 år, varit opiatmissbrukare i minst fem år och misslyckats med två andra behandlingar.

Regleringen har föregåtts av pilotförsök i sju tyska städer åren 2001-2007 med fler än ett tusen deltagare. Studier hävdar att de som fick syntetiskt heroin visade förbättringar – mindre missbruk, bättre hälsa, social integration – än de som behandlades med metadon.

Lagändringen i Förbundsdagen stöddes av en stor majoritet. En talesman för kansler Angela Merkels kristdemokrater, CDU, som röstade emot, varnar för att upp till 80 000 missbrukare kan komma ifråga för förskrivning av statligt heroin. Narkotikaexperter menar snarare att det handlar om ett par tusen missbrukare.

– Det här är ett genombrott för behandling av de med gravt beroende, som vi länge kämpat för, säger Sabine Bätzing, drogansvarig i förbundsregeringen, i en kommentar till beslutet som formellt måste godkännas i federala rådet.

• Fotnot: Tyska

Relaterad läsning