Missbrukande gravida ska tvångsvårdas

STOCKHOLM Gravida kvinnor som missbrukar alkohol eller narkotika så att fostret riskerar skadas ska kunna tvångsvårdas. Det föreslår regeringen som vill skärpa lagen om vård av missbrukare, LVM.

Bland annat ska mödravårdscentraler anmäla gravida som missbrukar till socialtjänsten som sedan ska utreda vårdbehovet.

I departementspromemorian understryks att det ska vara en sista, yttersta utväg med tvångsvård och att man främst ska motivera till frivillig vård. Syftet anges vara att ge vård i tid för att graviditeten ska bli alkohol- och drogfri.

Regeringen vill satsa tre miljoner kronor under nästa år för att ta fram mer kunskap om förekomst av skador som barn fått på grund av mammans missbruk under graviditeten. Det s.k. riksbruksprojektet har utvecklat metoder för tidig upptäckt av risk- och missbruk och bör utvidgas. Och den statliga institutionsvården behöver anpassas för vård av gravida missbrukare, understryks i promemorian.

Ändringarna i LVM föreslås gälla från 1 juli 2010, men först ska promemorian ut på remiss till augusti.

Färre gravida kvinnor dricker alkohol enligt en studie som presenterades i januari, men ändå föds ett hundratal barn varje år med allvarliga alkoholskador, och det syns ingen nedgång i statistiken.

• Fotnot: Socialdepartementets promemoria “Insatser för en alkohol- och narkotikafri graviditet“, (Ds 2009:19), (40 sidor, pdf-fil).

Etiketter:

Annonser