Christiania överklagar dom

KÖPENHAMN Invånarna i fristaden Christiania förlorade i tisdags processen i hovrätten mot danska staten om den kollektiva brukarrätt i området de anser sig ha sedvanerätt till.

Domen i Østra Landsret slår fast att staten hade laglig rätt i beslutet att 2004 säga upp invånarna från sina bostäder. Danska staten vill “normalisera“ området genom att riva några byggnader och uppföra bostadsrätter, rapporterar Ritzau.

Vid ett stormöte på kvällen röstade dock christianiterna för fortsatt kamp och att överklaga tisdagens beslut till Högsta domstolen.

Det gamla kasernområdet i Köpenhamn har i över 30 år varit ett socialt experiment för dryga tusentalet invånare som vill leva ett annorlunda liv. Med gemensam brukarrätt och alternativt boende och arkitektur har Christiania även varit en stor turistmagnet.

Men många har även lockats av öppen försäljning av cannabis och andra droger. Senare år har denna bekämpats hårt av polisen varvid den delvis flyttat till andra stadsdelar, där ligor slåss om kontrollen över narkotikamarknaden.

Etiketter:

Annonser