GBL narkotikaklassas i Storbritannien

LONDON Efter att ytterligare två personer i Storbritannien nyligen avlidit efter att ha tagit preparaten BZP och GBL förbjuder nu brittiska myndigheterna drogerna.

De kommer att klassificeras som klass C narkotika, enligt den brittiska farlighetsmodellen.

Planerna på att narkotikaklassa drogerna BZP och GBL presenterades i veckan av det brittiska inrikesministeriet.

– Jag är fast besluten att svara upp mot drogernas farlighet och det är därför jag nu tagit steget att narkotikaklassa dem. Vi fortsätter att anpassa vår narkotikapolitik till den föränderliga miljön som råder och detta är bara en av de åtgärder vi nu vidtar för att motverka den oreglerade marknaden av “legal highs“, säger den brittiske inrikesministern Jacqui Smith till BBC.

Det avgörande steget att narkotikaklassa drogerna kom efter att föräldrarna till en 21-årig flicka, som dog efter att ha tagit GBL i Brighton förra månaden, skrev till inrikesministern och bad henne ändra lagen.

Regeringen klassar samtidigt BZP efter att en 22-årig mäklare nyligen dog efter att ha använt den drogen. BZP är ursprungligen ett avmaskningsmedel för djur och kan orsaka allvarliga hjärtproblem, kräkningar, ångest attacker, humörsvängningar och kramper.

GBL är ett preparat inom kemiindustrin, men förekommer även som ett missbrukssubstitut för drogen GHB, som redan är förbjuden i Storbritannien. Även i Sverige är GHB narkotikaklassat medan GBL ännu endast betraktas som hälsofarlig vara.

• Dokument som BBC tagit del av innehåller också förslag om att förbjuda vissa anabola steroider vilka bevisats orsaka infertilitet och leverskador.
Att inneha någon av drogerna kan straffas med upp till två års fängelse, försäljning med upp till 14 år.

Etiketter:

Annonser