EG-domstolen stoppar apotekskedjor

STOCKHOLM/LUXEMBURG EU-länder kan förbjuda ägare som inte är farmaceuter att ta över apotek. Det slår EG-domstolen fast i två principiellt viktiga domar om begräsande regler i Tyskland och Italien. Domen tros dock inte påverka svenska avregleringen.

I domarna i tisdags sägs att nationella regler för att skydda folkhälsan står över den fria etableringsrätten av apotek.

I det ena fallet sökte holländska apoteksföretaget DocMorris tillstånd för att driva apotek i Tyskland, trots att tysk lag förbjuder personer utan farmaceutisk utbildning att äga och driva apotek. Samma regler gäller i Italien och EU-kommissionen får nu bakläxa av sin egen domstol.

EG-domstolen slår fast att läkemedel inte är en vanlig vara och att begränsningar i etableringsrätten kan vara rimigt. Bland annat noteras att farmaceuter som äger och driver apotek nog inte bara gör det “av rent ekonomiska intressen, utan även från ett yrkesmässigt perspektiv“. Vilket kan göra att säkerheten vid läkemedelsförsäljningen blir högre.

Men domen får troligen inga inverkningar på den svenska avregleringen av apoteksmarknaden som nu pågår.
– Omstruktureringen i Sverige berörs inte då liknande regler ej finns här, säger Eva-Britt Gustafsson, vd på Apoteket Omstrukturering AB, till Drugnews.

I Sverige ställs bara krav på att en farmaceut ska finnas till hands.
Om det finns några internationella apotekskedjor bland intressenterna vill Gustafsson inte gå in på av sekretesskäl. Hon har tidigare dock sagt att intresset är stort att förvärva apotek både bland stora och medelstora köpare och småföretagare.

• Riksdagen har gett klartecken till att statliga apoteksmonopolet hävs i Sverige. 466 av de 946 apoteken ska säljas till stora och medelstora köpare och 150 apotek erbjudas till småföretagare. Apoteket AB behåller 330 apotek.

• Fotnot: EG-domstolens utslag i tyska målet.>

Etiketter:

Annonser