Nya styrelseledamöter i INCB

WIEN De drogliberala lobbyister som försökte stoppa styrelsekandidater till FN:s narkotikakontrollorgan INCB misslyckades. I måndags valdes de sex ledamöterna.

De sex i fyllnadsvalet till INCB:s styrelse som utsågs av Ecosoc i New York i måndags var Tatyana Dmitrieva från Ryssland (omval), Rajat Ray från Indien, Marc Moinard, Frankrike, Camilo Uribe Granja, Colombia, Vireoje Suyai, Thailand, och Lochan Naidoo från Sydafrika.
Som Drugnews tidigare meddelat utsågs förra veckan professor Sevil Atasoy från Turkiet till ny styrelseordförande i arbetsutskottet.

Det var särskilt ryskan som brittiske lobbyisten Mike Trace – känd för sitt misslyckade försök att infiltrera UNODC 2003 – och hans kumpan Martin Jelsma varnat för i epost-brev till regeringsfolk, men som nu utsågs till vice ordförande. Det var bara sydafrikanen som de puffat för som blev vald till styrelsen.

Deras nätverk hade inget formellt uppdrag att tycka till om de 21 kandidaterna, men hade på eget intiativ samlat information om deras bakgrund för att uppnå ett mer “modernt“ och “mer balanserat och hälsoinriktat INCB“.

INCB har hittills stått fri i den internationella narkotikapolitiska debatten om harm-reduction och de globala narkotikakonventionerna. Organet har till uppgift att se till att de restriktiva konventionerna efterlevs och namnger i sin årsbok länder som bryter mot reglerna.

Etiketter:

Annonser