Spice och fluoramfetamin klassas

ÖSTERSUND Designade drogen 4-fluor-amfetamin narkotikaklassas i juni. Även nätdrogen Spice som innehåller cannabinoider föreslås narkotikaklassas.

Regeringen har haft fullt upp under våren att snabbklassa nya substanser.
Och nu står två nya preparat på tur. Det ena är en amfetaminvariant (4-fluror-amfetamin) med ecstasyliknande verkan.

Drogen har skapat rättslig frustration, bland annat sedan tre ärenden i Göteborg fått lagts åt sidan eftersom manipulerade molekyler (väteatom ersatts med fluoratom) gjort att preparatet inte varit olagligt. Tre personer som i princip erkänt grova narkotikabrott kunde därmed gå fria.

I våras föreslogs amfetaminsubstansen att skyndsamt klassas eftersom den är enkel att tillverka och via Polen kunde utnyttja redan upparbetade smuggelnätverk för amfetamin till Sverige.
Och nyligen beslutade regeringen att det träder i kraft 8 juni.

Folkhälsoinstitutet håller även på att förbereda ett förslag att narkotikaklassa “Spice“ som mest säljs via lika nätsajter. Flera länder har förbjudit drogen – som består av olika växtdelar och örter – sedan den visat sig gå att berusa sig med.

– Det tog lång tid innan vi förstod att det inte var växtdelarna utan en tillsats som duschats på som har den narkotiska effekten, säger Anders Persson på Folkhälsoinstitutet till Drugnews.

Hittills har laboratorier i Tyskland, svenska tullen och Statens kriminaltekniska laboratorium hittat sex-sju olika syntetiska cannabisliknande substanser i Spice. Två av dem är CP-47,497 och JWH018 som liksom några andra bokstavskombinationer Folkhälsoinstitutet i juni kommer att föreslå bör narkotikaklassas, men det tar ytterligare ett par månader innan förbud träder i kraft.

– Avsikten är att försäljning av Spice-produkter med narkotikainnehåll ska stoppas. Idag kan unga runt hela landet enkelt beställa hem dem, säger Anders Persson.

Tullen har gjort större beslag såväl i Göteborg som på Arlanda och ungdomar som rökt Spice har drabbats av hjärtklappning och illamående.

Såväl Tyskland. Österrike och Frankrike har förbjudit försäljning av Spice-produkter. I början av juni kommer EU:s drogobservatorium i Lissabon samla delegater från medlemsländerna för att bland annat diskutera om drogen bör klassas i hela unionen.

Etiketter:

Annonser