Brukarvänpris till Ted Goldberg

På Brukarföreningens årliga seminarie nyligen tilldelades kontroversielle professorn Ted Goldberg Brukarvänpriset. Det överlämnades av fjolårets pristagare, Alice Åström (V) som hyllade Goldberg.

Goldberg får priset för sitt långa engagemang i svensk narkotikapolitik och hans forskning varifrån han “problematiserat och plockat isär allmänt hållna förenklingar av beroendeproblematik och medföljande stereotypa föreställningar om droger och brukare som inte gagnat förståelsen av fenomenet att människor nyttjar droger“, heter det bland annat i Svenska Brukarföreningens motivering.

Ted Goldberg – länge verksam på Socialhögskolan i Stockholm, numer professor i sociologi på högskolan i Gävle – har ofta i debatter och i böcker hävdat att det inte är narkotikan som skapar narkomaner, utan negativa livserfarenheter i barndomen, utanförskap och bristande självbild. Och att det inte går att informera, avskräcka, vårda eller lagstifta bort narkotikaproblemet, utan att politiken bör fokuseras på “problematisk konsumtion“ och inte oroa sig för de som använder droger för rekreation.

Alice Åström, som själv fick Brukarvänpriset ifjol tillsammans med tre andra vänsterriksdagskvinnor för en rapport om att själva knarkandet bör avkriminaliseras (vilket idag är partiets linje), lämnade över priset – en tavla av konstnären Carsten Engström.

– Jag är van att få spott och spe, inte pris, sade en rörd Ted Goldberg som ser sig som efterföljare till drogdebattörerna Nils Christie och Kettil Bruun som ifrågasatte nordisk narkotikapolitik och jämförde drogen med “Den gode fienden“ (bok 1985) som alla kan enas mot.

Åström lovordade Goldbergs gärning och att arbete för att hjälpa missbrukare istället för att straffa dem ur samhället bör uppmärksammas. Hon har själv en bakgrund med narkotikamissbruk och vill gärna politiskt arbeta mer med frågorna.
– Vid en rödgrön valseger vill jag gärna bli folkhälsominister, sade Alice Åström till Drugnews efteråt.

Brukarföreningen bildades 2002 med främst medlemmar som har eller vill få underhållsbehandling. Man uppmärksammar dessa patienters villkor och svårigheter i mötet med sjukvården och samhället. Men deltar allt mer i en vidare drogdebatt, “Inget om oss, utan oss“, en av föreningens slogans.
Föreningen delar även ut injektionskit till sprutnarkomaner för att förhindra smittspridning, en verksamhet som polisanmälts, men förundersökningen lades ner.

– Vi delade ifjol ut över 22 000 sprutor, det är mer än sprutbytet i Lund, berättade stolt Berne Stålenkrantz, Brukarföreningens ordförande, till Drugnews.

Det välbesökta seminariet, med en lång rad föreläsare i skiftande ämnen med förre narkotikasamordnaren Björn Fries och ledarskribenten Widar Andersson (båda S) som moderatorer, hölls i juni i landstingssalen i Stockholm.

Etiketter:

Annonser