Prostituerade utsatta i Dublin

DUBLIN En majoritet av en granskad grupp prostituerade i Irlands huvudstad får metadon, men många sidomissbrukar. En femtedel är hiv-positiva och 78 procent är smittade av hepatit C, enligt en ny rapport.

Rapporten (pdf-fil)har sammanställts av National Advisory Committee on Drugs.

Forskarna undersökte 35 narkotikamissbrukare som är eller har varit indragna i stadens sexmarknad. De undersökta hade en medelålder på 29 år. I rapporten konstateras att en majoritet (88 procent) av de prostituerade fick metadon. I rapporten konstateras också att dessa samtidigt sidomissbrukade andra droger.

I rapporten finns intervjuer med sjukvårdspersonal. Dessa ger uttryck för de svårigheter som finns med att hålla kontakt med de prostituerade, eftersom de blir mindre synliga i staden i takt med ökad användning av Internet.

Forskarna lämnar flera rekommendationer, bland annat måste myndigheterna anstränga sig för att fortsätta ge sjukvård och annan social service till de prostituerade.

– Prostituerade är utsatta människor med komplexa och multipla behov som omspänner hälsa, sociala och rättsliga frågor, de har stora svårigheter att ta sig bort från prostitutionen, säger Teresa Whitaker, en av forskarna bakom rapporten, till irländska Times.

– Till största delen är studiens deltagare födda och uppväxta i orter som är förknippade med social och ekonomisk utslagning samt hög arbetslöshet. De är mer eller mindre kontinuerligt föremål för missbruksvård och andra sociala omsorgsorgan, de bor på lågtröskelboenden och engagerar ofta rättsväsendet, säger Teresa Whitaker.

Etiketter:

Annonser