Webbstöd för barn till missbrukare

ÖREBRO En webbaserad hjälp för barn till missbrukare startas i sommar av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

CAN har genom portalen Drugsmart under tio år ventilerat drogfrågor för unga mellan 13 till 19 år. De kan ställa frågor och få svar om alkohol och narkotika.

Till sommaren startar ett treårigt projekt riktat mot barn i missbruksmiljö. Projektet presenterades på narkotikamässan i Örebro

– Vi har märkt att många frågor vi får från barn handlar om hur de ska handskas med missbrukande personer i sin närhet, säger Nicklas Kartengren, projektsamordnare vid CAN, till Drugnews.

CAN har hittills inte haft kompetens med kontakter till unga i missbruksmiljöer, men nu hoppas man kunna erbjuda stöd också för dessa utsatta barn.

CAN har fått 2,7 miljoner kronor av Folkhälsoinstitutet för första året av projektet Barn i missbruksmiljö och hoppas sedan kunna fortsätta minst två år till på en lite mindre budget, enligt informationschef Eva Ekeroth.

Metoder ska utvecklas för att hjälpa utsatta barnen.
– Det enda vi inte kan hjälpa dem med är fysisk kontakt, men vi har länkar på webben där de kan gå in för ytterligare kontakter, säger Nicklas Kartengren.

STAD i Stockholms läns landsting kommer kontinuerligt att utvärdera projektet. Man kommer bland annat anonymt mäta antalet barn till missbrukare som söker hjälp via den nya webbsidan som öppnas vid midsommar.

• Folkhälsoinstitutet har beräknat att det i Sverige finns minst 385 000 barn med föräldrar som har riskbruk eller missbruk av alkohol eller andra droger.

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran ansågs svajig. Sen användes beräkning om att minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård.

Ny CAN-genomgång 2019 av internationell forskning tyder åter på att vart femte barn i Sverige (430 000) någon gång under uppväxten haft förälder med alkoholproblem och 320 000 av dem farit illa.
Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…
Kampanjveckan Spela Roll.

Läs mer

Etiketter:

Annonser