Skattetips – rök mer, annars sparken

WUHAN I den kinesiska provinsen Hubei har statstjänstemän och lärare fått order att årligen kedjeröka 230 000 paket av det lokalt producerade cigarettmärket. De som inte röker tillräckligt mycket eller ertappas med andra märken riskerar böter eller att bli av med sina jobb.

Det lokalt producerade cigarettmärket Hubei är utsatt för stark konkurrens från grannprovinsen Hunans tobaksprodukter och ordern att bara röka det lokala märket är ett sätt att öka skatteintäkterna för den egna provinsen.

– Den här förordningen kommer att stärka den lokala ekonomin via tobaksskatten, säger Chen Nianzu, en medlem av teamet som övervakar cigarettmarknaden, till brittiska Global Times.

Beslutet har emellertid fått lokala ledare att protestera och begär nu att bestämmelsen omprövas. En miljon människor i Kina dör varje år av sjukdomar orsakade av rökning, men många lokala tjänstemän är ovetande om riskerna.

Okunskap om rökningens negativa hälsoeffekter är fortfarande utbredd i Kina, till exempel röker hälften av all kinesiska manliga läkare. Men myndigheterna har börjat uppmana rökare att sluta röka. Man införde även ett rökförbud i offentliga byggnader i huvudstaden Peking, i samband med de olympiska spelen 2008.

Etiketter:

Annonser